Fogpótlások

KORSZERŰ TECHNIKAI MEGOLDÁSOK

Fogaink elvesztése problémák sorozatához vezet. Csupán egyetlen fog hiánya megbonthatja az arc esztétikáját, kihatással lehet a rágásra, hangképzésre, a szomszédos és a szemben levő fogak, valamint a fogíny állapotára. Természetesen a kiterjedtebb foghiányok következményei még összetettebbek, érinthetik az állkapocsízület funkcióját, emésztőrendszeri és pszichés panaszokhoz vezethetnek.

A következmények elkerülése érdekében szükséges a hiányzó fogak pótlása.

A fogpótlások lehetnek rögzített, illetve kivehető fogpótlások.

Praxisunkban a legnagyobb számban implantációs fogpótlások készülnek, kiegészítve rendelőnk fő profilját, a komlex implantológiai ellátást.

Az esetek egyre jelentősebb hányadában a lenyomatvétel intraoralis scanneléssel történik, és digitális formában érkezik a fogtechnikához. A scanner 3 dimenziós képet készít a páciens fogsoráról, illetve implantátumairól a fogak előkészítése előtt és után. Ez az orvos és a beteg számára egyaránt kényelmes megoldás a hagyományos lenyomatvételt helyettesíti, sokkal kíméletesebb és pontosabb annál.  Hányingerre hajlamos pácienseink számára megnyugtató, hogy nincs öklendezés, légzési nehézség. A scanner a lenyomatvétel hibalehetőségeit szinte teljes egészében kiküszöböli. A partner fogtechnikai labor felkészültsége pedig lehetőséget ad arra, hogy a fogpótlás készítésének további fázisai is digitális technológiával történjenek.

Fogorvosaink szoros együttműködésben dolgoznak a szomszéd épületben működő Digital Dental Studio  fogtechnikusaival.

Azokban az esetekben, ahol az orvos ezt szükségesnek látja, a technikus közvetlenül a fogorvosi szék mellett is részese a munkafolyamatnak, ő maga is feltérképezi az egyéni adottságokat. Ez jelentősen segíti a magas színvonalú fogpótlás elkészítését, akár a váz készítésének, akár a porcelánozás individualizálásának szintjén.

A fogpótlás készítését fogorvosaink teammunkában végzik. A jobb eredmény elérése érdekében állandó, egymást segítő kommunikáció és szakmai kontroll kíséri végig a protetikai munka elkészülését, melynek elengedhetetlen eleme pácienseink aktív közreműködése is.

Az implantációs protetikában az utóbbi években  ugrásszerű fejlődés ment végbe, és nap mint nap jelennek meg új megoldási lehetőségek. Ezeket a lehető leggyorsabban igyekszünk beépíteni praxisunk mindennapos gyakorlatába. A tisztán implantátumokra készített fogpótlásaink ennek megfelelően az esetek legnagyobb részében csavarokkal kerülnek rögzítésre. A pótlás így egyszerűen levehető, tisztítható, javítható, szükség esetén cserélhető, nem fordulhat elő a felesleges ragasztóanyag okozta implantátum körüli gyulladás. Palettánkat folyamatosan bővítjük különféle csavaros rögzítőelemekkel.

A ragasztott fogpótlások rögzítése titán, illetve cirkónium fejrészekre történik, melyek egyedi gyártással is készülhetnek.

Az all-on-four hidak kényelmes, stabil és gyors megoldást jelentenek teljes fogatlanság és jelentősen sorvadt állcsontok esetén. A 12 tagból álló fogpótlás 4 implantátumra van csavarosan rögzítve. 

Ideális esetben az implantáció másnapján már viselhető egy PMMA kemény műanyagból készült ideiglenes híd.

Ha több implantátum beültetésére nyílik lehetőség, állcsontonként 6, illetve 8 implantátumra készítünk csavaros rögzítésű hidakat.

A koronák, hidak anyaga lehet fémkerámia lézerszinter vázra, cirkon-kerámia, anatomikus full cirkon, cut-back korona, préskerámia korona.

Mióta az implantációs megoldások rutinszerűvé váltak praxisunkban részleges kivehető pótlásokat nem készítünk, teljes kivehető fogsorokat is csak elsősorban ideiglenes megoldásként. A kivehető fogsorok komfortja a rögzített pótlásokéhoz képest összehasonlíthatatlanul alacsonyabb.

Az implantátumok kiváló lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a kivehető fogsorok stabilizálása lehetővé váljon. A fogsor rögzülhet stégre, illetve különböző patentrendszerekre. Ha az állcsontok sorvadása nagymértékű, sok esetben a fogpótlással jelentősen korrigálnunk kell az arc lágyrészeinek esztétikáján is. Egy implantátumokkal stabilizált kivehető fogsor bizonyos esetekben jobb megoldást nyújthat az arc harmóniájának helyreállításában, mint egy fix hídpótlás.